Osztrák-magyar kéziszótár

Egy osztrák-magyar kéziszótár összeállítása

Támogató: Osztrák-Magyar Akció Alapítvány

Projekt száma: 84öu8; Projektvezető: Dr. Renáta Kriston 

Projekt időtartama: 2012. április 1. – 2013. március 31.

A projekt kiindulópontja az volt, hogy eddig még nem adtak ki osztrák-magyar relációban kéziszótárat. A magyar lexikográfiában ezért ez újdonságnak számít.

A nyelvhasználók oldaláról is jelentkezett az igény, hiszen a fellelhető szótárak közül többségben vannak az egynyelvűek (lásd Österreichisches Wörterbuch). Ezek használatához szükség van egy megfelelő szintű német nyelvtudásra, hiszen az ekvivalensek, illetve a szótári magyarázatok német nyelven vannak megadva.

A szótár célzott használói csoportját a magyar anyanyelvű használók teszik ki, akik Ausztriában élnek, dolgoznak, tanulnak, kutatnak, nyaralnak stb., illetve valamilyen okból Ausztriában kívánnak letelepedni. Ezenkívül hasznosnak bizonyulhat a szótár a budapesti Osztrák Iskola tanulói számára és azoknak, akik az osztrák nyelvvizsgát (Österreichisches Sprachdiplom) akarják letenni.

A kéziszótárban kb. 20.000 címszó szerepel, a középpontban az osztrák köznyelv és sztenderd nyelvhasználat áll. A címszavak kiválasztása egy korpusz alapján történik, melyet osztrák folyóiratok és újságok alapján állítunk össze. Az első 20.000 címszó a listából kerül be a szótárba (lásd gyakorisági lista).

Az osztrák-magyar szótárban emellett jelentős számú melléklet is megtalálható. A főbb tematikák: országismeret, tartományok, látnivalók, gasztronómia, közigazgatás.

Comments are closed